EcoAction: eredményes félév!

Az EIT támogatásával sikerrel lezajlott az EcoAction projekt első szakasza. Az Óbudai Egyetem (ÓE) az innováció támogatása és a vállalkozóvá válás oktatásán túl elvállalta a projekt eredményeinek kommunikációját is, ami az intézmény nemzetközi láthatóságát is erősíti. Ez az első EIT HEI pályázat, amit az egyetem elnyert.

„Ez a pályázat is illeszkedik azokhoz a folyamatokhoz, amelyek elindultak az NKFIH által támogatott EIÖ – ÖKO1 pályázatban, és folytatódtak az ÖKO2 Innovációs Ökoszisztéma projektjeinkben. Partnereinkkel, a főpályázó finn SeAMK – Seinäjoki University of Applied Sciences egyetemmel és a magyar Pannon Gazdasági Hálózattal (PBN) együttműködésben dolgozunk a vállalkozói egyetemmé válás és az innovációs ökoszisztéma eredményeinek kiteljesítése érdekében. Büszkék vagyunk, hogy a hallgatók részéről is nagy az érdeklődés, már körvonalazódnak izgalmas start-up ötletek.” – mondta Gedeon Tímea, az Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK) Innovációs irodájának vezetője, a pályázat projektmenedzsere.

A projekt megvalósítási időszaka: 2022. július – 2024. június. „A 2022. július-december időszakban az ÓE jelentős eredményeket ért el. A partner egyetemeken meglévő innovációs ökoszisztémák módszertanát kölcsönösen megosztottuk a konzorciumon belül, több továbbképzési programot, workshopot is szerveztünk az egyetemen, és kívül. November 18-án az ÓE innovációs stratégiájának megvalósításában kulcsszerepet játszó vezetőket hívtuk össze egy találkozóra, közösen áttekintettük, hogy az innovációs ökoszisztéma elemei hogyan működnek intézményünkben. Legutóbb pedig december 7-én szerveztük meg az egyetemi ipari napot, amin a karok vezetői és 50 ipari szereplő képviseltette magát.” – foglalta össze Dr. Zrubka Zsombor, az EcoAction szakmai vezetője az eltelt félév mérföldköveit. Hamarosan elindul a projekt angol nyelvű honlapja, és a közösségi média kommunikáció is.

A több mint 270 szervezetből álló hálózathoz csatlakozva a kiválasztott partnerek részt vesznek az EIT felsőoktatási intézményi kezdeményezésében, amelynek célja, hogy az oktatási intézményeket szakértelemmel, finanszírozással és az EIT innovációs ökoszisztémájához való hozzáféréssel támogassa. A program eddig mintegy 50 projektnek nyújtott finanszírozást. Az EIT felsőoktatási intézményi kezdeményezésének (HEI) célja, hogy fellendítse az európai innovációt a felsőoktatásban, támogassa a fenntarthatóbb, digitális és versenyképesebb Európa felé történő kettős átmenetet.